Rondo Takács

József Takács va néixer a Nagyimánd (Hongria) el 1890 i es va fer esperantista el 1909. Va treballar molt per l'esperanto al seu país (va redactar Hungara Esperantisto i Hungara Heroldo) i va presidir la Tutmonda Asocio Kolektanta.

Per la seva pasió per col·lecionar revistes en esperanto, es va interessar també per la creació d'un catàleg de totes les revistes publicades en la llengua internacional des de La Esperantisto. Amb base a la ja existent obra de Stojan Bibliografio de Internacia Lingvo, i amb l'ajut de Spierer i Tarnów, Takács publicà el 1934 el Katalogo de la Esperanto-gazetaro.

J. Takács: Katalogo de la Esperanto-gazetaro (1934)


Takács, metge de professió, va ser afusellat per feixistes hongaresos l'octubre de 1944.

Gairebé 40 anys més tard, després de la mort de Ramon Molera el 1983, Luis Hernández Yzal, Árpád Máthé i Ana María Molera van crear un grup d'estudi sobre la bibliografia esperantista i van posar-li el nom de Rondo Takács, en homenatge al pioner hongarès. La tasca del grup aviat va donar per fruit la publicació Periodaĵoj i després les obres Inventaro de planlingvistikaj periodaĵoj (1992) i Bibliografio de periodaĵoj en aŭ pri Esperanto (2010).

Rondo Takács: Inventaro de planlingvistikaj periodaĵoj (1992)


Bibliografio de periodaĵoj en aŭ pri Esperanto té per objectiu proveir a la comunitat esperantista de dades bibliogràfiques de totes les publicacions editades des del naixement de La Esperantisto al setembre de 1889 a Nuremberg.

Les dades principals són: nom exacte, lloc d'administració i de redacció, anys de publicació, periodicitat, nombre de pàgines, format, llengües utilitzades, forma d'edició i altres detalls. L'obra afegeix també els números de referència en altres catàlegs com el de Stojan, el del Internacia Esperanto-Muzeo de Viena (IEMW) o el de la Germana Esperanto-Biblioteko Aalen (GEBAA)

A les seves gairebé 1.200 pàgines, la Bibliografio referencia 14.143 publicacions en la llengua internacional o sobre aquesta.

Rondo Takács: Bibliografio de periodaĵoj en aŭ pri Esperanto (2010)

Relacionat

«Eventoj de periodaĵoĵ», article de Á. Máthé, Eventoj núm. 1 (103) (junio 1996), p. 3

Ramon Molera

Roland Rotsaert: «Intervjuo al Lluís Hernández Yzal», Kataluna Esperantisto, núm. 1 (1996)

© Ana M. Molera, 2013-2018